Staakt het vuren of ISIS 2.0

Een stukje met wat gespeculeer dwars tegen de negatieve stemming in die heerst na jaren oorlog in Syrië en de aanslag afgelopen vrijdag in Parijs.

Turkije lijkt door de VS nu gedwongen te zijn om de grens met Syrië te sluiten. ISIS wordt zo van de buitenwereld afgesloten. Doorgang routes via Libanon zijn door Hezbollah afgesloten. Jordanië, Saoedi Arabië zaten al dicht betreft ISIS.
Een aantal kleinere verzetsgroeperingen uit Aleppo en Idlib hebben zich vandaag bij Syrian Democratic Forces aangesloten. Een alliantie die door de Koerdische YPG geleid wordt.
Er is samenwerking tussen Rusland en Frankrijk betreft bombardementen op ISIS doelen. ISIS is aan het verzwakken. Je zou juist de aanslag in Parijs als zwaktebod moeten zien in plaats het te vergroten tot oorlogsdaad. Nu maar hopen dat die oorlogstrom van Frankrijk en anderen de komende weken tot zwijgen wordt gebracht. Er is veel in beweging betreft Syrië en er is een klein beetje hoop aan het ontstaan dat het geweld op niet te lange termijn grotendeels kan stoppen. Dat is althans mijn inschatting. Het lijkt erop dat al die regionale en wereld machten niet veel meer zien in een nog verdere voortslepende oorlog die ongetwijfeld een nog verdere radicalisering van soennieten te zien zal geven.Turkije en Saoedi Arabië staan op dit moment vrij geïsoleerd en moeten snel beslissen of ze niet beter eieren voor hun geld kunnen kiezen. De druk vanuit VS, Europa, Rusland en Iran neemt toe. Europa weet als de oorlogen in Syrië en Irak niet stoppen maar voortduren, of zich zelfs uitbreiden, er nog veel grotere aantallen vluchtelingen als nu onze kant op komen. Voor Turkije geldt dat hoe langer de oorlog voort gaat duren hoe sterker de Koerden komen te staan die nu ook nog eens door VS gesteund worden. Stopt de strijd in Syrië dan zullen de VS waarschijnlijk haar handen van de Koerden in Syrië aftrekken. De VS heeft haar buik vol van Syrië. Keer op keer mislukte politieke initiatieven met de oppositie en de mislukking om FSA te vormen tot strijdmacht van betekenis. Assad afzetten is geen prioriteit meer en geheel Syrië onder VS invloed te krijgen lijkt voorlopig niet haalbaar. Rusland heeft binnenkort behoefte aan een diplomatiek proces voordat ze het Syrische moeras in getrokken wordt. Internationaal heeft Rusland nu haar kracht laten zien en is haar positie van paria een beetje kwijt. Heeft de wereld laten zien dat ze moderne wapens heeft ontwikkeld en in staat is oorlog te voeren. Iran heeft door het nucleaire verdrag met VS en Europa, wat opheffing sancties betekend, (en je weet niet waarover zoal nog meer binnenkamers gesproken is) denk ik minder belang bij Hezbollah. Het kan betekenen dat ze niet koste wat kost een doorgangsroute voor wapens via Syrië wil open houden. Zo is Israël ook te vrede. Voor het opgeven daarvan zal zeker door Iran iets teruggevraagd worden. Rusland geeft ook geen prioriteit wat betreft de toekomst van Hezbollah. En Hezbollah? Kan wel eens grote verliezer worden.
Het belangrijkste wat nog ontbreekt is een perspectief voor de soennitische bevolking van zowel Irak en Syrië. Een perpectief dat een alternatief is voor de gewapende strijd. Het opheffen van sektarisme en in plaats daarvan gelijkheid voor burgers. Dat zal een lang en moeilijk proces worden maar de kans daarop moet overtuigend gegeven worden. Het zal ook niet dat gaan opleveren waar ik voor sta maar een eind aan het geweld en een opening naar verandering lijkt me al heel wat waard. Laten we ook niet vergeten dat het meeste geweld afgelopen jaren in Syrie niet van ISIS komt maar vanuit het regime van Assad.
Wat roet in het eten kan gooien is meer grote aanslagen van ISIS met name de reactie op ISIS aanslagen in Europa. Dat weet ISIS.
Geen oplossing dan volgt een verdere radicalisering via sektarische lijnen en krijgen we ISIS 2.0

En ja, in mijn hele stukje niet een keer Islam gebruikt. Kan best.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s