Draaiboek Jemen

Je vraagt je wel een af… Bij Jemen lijkt zich een bekend draaiboek te ontwikkelen. Een land dat veruit superieure wapens heeft valt een ander land aan en schakelt eenvoudig dat wat er bestaat aan luchtmacht, lange en midden afstandsraketten en luchtverdediging uit. Vervolgens zien we dat steeds meer infrastructuur getroffen wordt met de argumentatie dat die gebruikt wordt door de ‘vijand’ maar ook fabrieken zoals nu in Jemen een cementfabriek en een zuivelfabriek (gebeurde in Gaza ook).
Doordat de ene partij het volledige overwicht in de lucht heeft zal de andere partij niet als ‘sitting ducs’ zich laten afmaken maar verplaats de strijders en wapens naar de beschutting van steden.
Het thuisfront krijgt de dagelijkse militaire communicees op TV te zien. In Saoedie Arabië is dat nu ook het geval en ze lijken op twee druppels water op die van de VS in voorgaande conflicten. Altijd positief, nauwkeurige precieze aanvallen op militaire doelen, en de vijand gedraagt zich oneerlijk of als beesten.
Dan volgt vroeg of later de grote misser een burger doel met veel slachtoffers. Je kunt er over hebben of het doel bewust is aangevallen of per ongeluk maar effect is plotseling brede verontwaardiging, het beeld valt in duigen, en er ontstaat kritiek op de wijze waarop de aanvallen plaatsvinden. Het blijkt dat het toch allemaal niet zo netjes verloopt of eenvoudig is en de oorlog gaat zich voortslepen. Vooral burgers zijn het slachtoffer terwijl strijders meer kans hebben op tijd weg te komen.
Israël lukte het niet om Hamas te laten stoppen met afschieten raketten ondanks dat het militaire overwicht bijna totaal was. Er waren maanden intensieve bombardementen nodig om te zorgen dat de Koerden in Kobani, een klein stadje in een open vlakte, de overhand kregen. Er zijn dus grondgroepen nodig om de klus te klaren. De enige keer in het MO dat dit min of meer voor een snelle afloop zorgde, dus een van de partijen een snelle overwinning boekte, was de eerste Golfoorlog, de verdrijving van Iraakse troepen uit Koeweit. Voor de rest is er tussen Zuid Libanon en Israël nog steeds sprake van een soort pat stelling die elk moment weer tot een gewapend conflict kan leiden, Gaza evenzo, de tweede Golfoorlog, de inval van de VS in Irak, heeft zich jaren voortgesleept en is een fiasco gebleken. Afghanistan werd zowel voor de Russen als de Amerikanen een zich voortslepend conflict en is nog steeds verre van stabiel. Libië een puinhoop.
Je vraagt je dan ook wel eens af wat is eigenlijk het doel van al die gewapende ingrepen? Is chaos, instabiliteit een zich voortslepend gewapend conflict het doel? Moet er ten koste van alles tegengehouden worden dat landen zich bevrijden en een onafhankelijk koers gaan varen? Wordt de Israëlische militaire doctrine “mowing the lawn” in Gaza het toekomstbeeld voor het gehele MO? Dat is toch in zekere zin wat nu in Syrie en Irak gebeurt. Een echte overwinning zit er niet in dus dan maar kort houden.

Er zijn ook duidelijke verschillen nu in Jemen. Was er tot nu toe bij aanvallen door een coalities van landen sprake van dat dit onder de vlag van de VN moest plaatsvinden dat is nu niet het geval. Er lijkt geen enkele discussie te zijn dat een coalitie van 10 landen een van de armste landen in de wereld aanvalt zonder dat dit binnen de VN veiligheidsraad besproken is laat staan dat er een resolutie is aangenomen.
De eerste grote misser is er inmiddels in Jemen. eergisteren is het vluchtelingen kamp Mazraq gebombardeerd met als resultaat 45 doden en tientallen gewonden overgrote deel burgers (vluchtelingen binnen Jemen). Ik lees de papieren versie van Nederlandse kranten niet maar zover ik de websites heb bekeken geen nieuws hierover. Was het een coalitie geweest onder leiding van de VS of een aanval van Israël op Gaza dan zou het overal voorpagina nieuws zijn. Het gaat niet om een onbekende dictator of een conflict ergens in de wereld waar niemand van gehoord heeft nee het gaat om de grootse bondgenoot van Westen naast Israël in de Arabische wereld. Een van de rijkste landen in de wereld en een coalitie van landen die gesteund wordt door de VS, UK en Frankrijk. Maar er is geen Westers land dat de leiding neemt of deelneemt in de aanval dus is er minder nieuwswaarde.
Zolang de conflicten plaatsvinden zonder openlijk direct ingrijpen van een Westers land is er weinig aandacht. Is dat onder meer het doel van een snelle Arabische interventie macht: de grasmmaier van het MO? Oorzaak en gevolg verdoezelen. Het laten verdwijnen van Westerse landen achter de coulissen?

In Jemen ontwikkeld zich een humanitaire ramp van enorme omvang voor onze ogen maar wat kunnen wij er aan doen? Giro 555 kan binnenkort weer geopend worden en de mensensmokkelaars in Noord Afrika maken een volgende vloot van wrakke bootjes klaar voor vertrek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s